Reacties van cursisten

Heeft u vragen over één van onze diensten of producten?

Neem dan gerust contact met mij op: (06) 53 56 50 87

 

Reacties van cursisten

Hieronder vind je een aantal reacties van cursisten. In maart 2010 stond in het Tijdschrift voor Coaching een artikel van de NLP Opleiding van Sabine Hess. Klik hier om het artikel te lezen.

Hieronder eerst 4 uitgebreide reacties en daaronder citaten van diverse cursisten.

Marise Warner, jurist bij het UMCG: Een opleiding NLP heeft er voor mij voor gezorgd dat ik kijk naar wat ik wil dan wat ik mezelf opleg c.q. dat wat ik vind dat moet of hoort. Bijvoorbeeld er is een feestje waar ik eigenlijk vind dat ik heen hoor te gaan, nu kijk ik eerst of ik dat zelf ook wil. Of ik het dan vervolgens doe voor mezelf of toch ook voor de ander maakt niet uit, als ik het maar zelf wil. Natuurlijk ga ik soms nog steeds wel eens naar dingen met frisse tegenzin, maar dat realiseer ik mij dan heel goed. Daarnaast heeft het me gebracht dat ik meer kijk met mijn hart naar wat ik belangrijk vind, ik leef daardoor meer vanuit mijn hart dan vanuit mijn hoofd. Ik durf veel meer te vertrouwen op mijn intuïtie en dat geeft veel zelfvertrouwen. Ik kijk hierdoor heel andes naar mezelf en hoe mensen met elkaar (of veelal met zichzelf) worstelen. Hierdoor kan ik zaken meer van mij af laten glijden of gewoon luisteren naar iemand zonder bevooroordeeld te zijn, hiermee bedoel ik niet invullen wat de ander denkt of zou moeten doen, iedereen leeft vanuit zijn eigen model van de wereld en dat is een mooie les!. Ook heel mooi vond ik het om bij je medecursisten een verandering te zien.

Floor Siebrecht, trainer bij SNT: Ik heb gemerkt dat ik een aantal overtuigingen had die mij behoorlijk belemmerden in mijn leven. Door de opleiding zijn deze boven water gekomen en heb ik deze om kunnen bouwen naar overtuigingen die mij vrijheid geven. Ook nu ontdek ik af en toe een belemmerende overtuiging. Het geeft mij veel ruimte dat ik deze kan herkennen en ombuigen. Het is vooral rust die de opleiding mij gegeven heeft: ik kan worden wie ik wil zijn. Ik kan bijvoorbeeld kiezen welk gedrag ik vertoon of welke overtuigingen ik heb. Ik kies zelf de route van mijn leven, ook al heb ik lang niet alles in de hand, ik heb wel mijzelf in de hand.

drs. Anko Marringa CMC, RM, 55 jaar: Voor mij heeft de master veel gebracht. Het nog flexibeler kunnen omgaan met anderen in mijn omgeving; het nog beter kunnen uitschakelen van mijn eigen beelden van de werkelijkheid in de communicatie met de ander. De ander staat meer centraal in mijn communicatie. In mijn werk als interimmanager en als organisatieadviseur heb ik groot voordeel ondervonden van deze aangescherpte vaardigheden. In het lopen van mijn tijdslijn heb ik ontdekt welke centrale plek in mijn onbewuste mijn vroegere schoolvriendin had gekregen; na 40 jaar zoeken naar een ontbrekend deel van mij heb ik dit omgezet in een bewuste keuze en ben inmiddels verhuisd vanuit het noorden naar het midden van het land. De specifieke aanpak van Sabine Hess is dat zij een combinatie weet te leggen tussen het trainen van de verschillende NLP-vaardigheden en haar aandacht voor de spiritualiteit, dat onder andere tot uiting komt in het toepassen van de hartmeditatie. Het gebruik maken van wat Sabine mij heeft aangeboden tijdens de NLP-trainingen heeft mij verder gebracht op mijn eigen levenspad, zowel in mijn privé als in mijn professionaliteit.

Margo van Aken – NLP Coach: Bij NLP leer je echt contact maken met jezelf en leer je meer in je kracht te staan. Sabine Hess is een hele inspirerende trainer. Elke ochtend startten we met een hartmeditatie om onze hartcoherentie te verbeteren en elke dag sloot ze af met een mooi verhaal. Sabine combineert NLP op hele mooie en praktische manier met zingeving en spiritualiteit. Sabine is scherp en weet met een enkele vraag tot de kern door te dringen. Waardoor je als cursist weer verder kunt. In elk trainings blok werd dieper op de stof ingegaan en na een theoretische uitleg van Sabine werd er voornamelijk veel gewerkt in groepen van 2 of 3 hierdoor kwamen er veel eigen issues van de deelnemers aan bod en heb ook ik een groot deel van mijn onbewuste beperkingen en belemmeringen een bewuste ervaring kunnen maken en dat heeft mij veel inzicht gegeven in mijn eigen gedrag en het omgaan daarmee.

Citaten van andere cursisten:

NLP is voor mij een manier om meer uit communicatie tussen mensen te halen. In adviesgesprekken op het werk blijf ik door NLP vaker uit de inhoud en door het uitvragen met behulp van de VAKOG’s en index computations, (hoe zie je dat voor je…, begrijp ik je goed als ik zeg…, klopt dit met jouw verwachtingen…, wat denk jij ervan, wat ga jij doen…), het opbouwen van rapport, de metaprogramma’s en het metamodel, krijg ik meer informatie en gaan gesprekken dieper. Door NLP ben ik bewuster van mijn eigen model van de wereld geworden en ook welke waarde ik hecht aan mijn model van de wereld. Dus wat vind ik belangrijk.

NLP betekent inzicht krijgen in mezelf en de wereld om me heen. Dat betekent dat ik op dit moment, bewust en onbewust, verander.  Dit merk ik omdat ik me anders voel en anders gedraag.

NLP betekent dat ik interventies kan toepassen om bepaalde situaties anders te benaderen, voor mezelf maar ook voor anderen. Bijvoorbeeld door negatieve emotie in mezelf te verplaatsen naar een ander gebied waardoor ze minder heftig worden. NLP betekent voor mij leuke gesprekken voeren met mijn kinderen en meer uit deze gesprekken te halen.

Ik heb geleerd dat ik in staat ben om beter te luisteren en in gesprekken uit de inhoud kan blijven en ook geen oplossingen hoef aan te reiken. De oplossing wordt meestal door het stellen van vragen al gevonden.

Wat me echt het allermeest aanspreekt is de spirituele invalshoek van NLP-Groningen. Dat is voor mij echt het grote pluspunt. Dit was precies wat ik nodig had in deze fase in mijn leven. Ik ben dankbaar!

Neuro linguïstisch programmeren wordt niet door iedereen positief gebruikt. Ik heb bijzonder op prijs gesteld dat de ethiek en vooronderstellingen zo belangrijk binnen deze NLP-training zijn.

NLP heeft mij heel veel nieuwe inzichten gegeven, al vanaf dag 1.

Privé heeft NLP leukere gesprekken met mijn kinderen en partner gebracht

Het geeft veel rust te leven volgens de vooronderstellingen. Ik neem mezelf en anderen minder kwalijk. B.v. fouten maken of verkeerde keuzes kun je door de vooronderstellingen begripvoller hanteren. Bewustzijn van het belang van het onbewuste geeft me vertrouwen. Daardoor luister ik meer naar mijn intuïtie. Vertrouwen op het onbewuste geeft me rust. Ik vond het een waardevolle aanvulling dat spiritualiteit in deze opleiding is geïntegreerd.

Ik heb genoten en geleerd van de meditaties en alle extra informatie die je hierbij gaf.

NLP betekent voor mij voor een heel groot deel bewustwording. Als je mij voordat ik met NLP was begonnen had gevraagd naar wie ik ben, dan had ik van alles kunnen antwoorden: Ik ben Ellen, ik ben adviseur, ik ben sporter, ik ben stoer, ik ben tante, ik ben zusje, ik ben dochter, ik ben vriendin. En ga zo maar door. Door NLP ben ik me er van bewust geworden dat bepaalde rollen die ik mezelf had toebedeeld belemmerend voor mij werken. En ik heb geleerd deze rollen meer los te laten.

NLP heeft mij geholpen om bepaalde doelen te kunnen stellen en anderen juist te laten.

De NLP opleiding is voor mij een belangrijk keerpunt in mijn leven. Ik sta nu veel positiever in het leven dan en paar maanden geleden. NLP heeft daar veel aan bijgedragen.

Toen ik met NLP begon, wist ik amper wat het zou inhouden. Ik had in mijn omgeving enthousiaste verhalen gehoord. NLP was in eerste instantie (na ontvangst van het map) op de eerste dag een verzameling van technieken. Nu geeft het meer een bredere blik op hoe om gegaan kan worden met communicatie.

Zowel privé als op het werk ben je met mensen en dus communicatie bezig. Op al dit soort momenten kan NLP invloed hebben. Je bekijkt mensen veel beter, probeert beter aan te sluiten zodat het gesprek gemakkelijker verloopt, vraagt meer door naar de bedoelingen. Ik ben nu ook meer geïnteresseerd in de wereld van iemand anders.

Samengevat heeft NLP mij geholpen in het proces om in mijn communicatie, in mijn coachgesprekken, in mijn handelen effectiever te maken, me zelf ‘meer open te stellen’, me kwetsbaarder te maken.

NLP heeft het volgende ‘met me gedaan’: Ik ben als persoon gegroeid in mijn communicatieve vaardigheden, ik ben in mijn gedrag mede daardoor effectiever geworden. Geldt zakelijk en geldt prive; Ik ben ‘opener’ geworden, ik laat mijn gevoel meer toe, ook naar buiten

Ik verneem echt de voordelen, ik merk een grotere effectiviteit, ik zie ‘dingen door een andere bril’, laat de ander meer in hun waarde.Door reflectie bemerk ik bij mezelf dat ik de indruk heb dat meer (coach)gesprekken ‘lekkerder verlopen’. Is dat het gevolg van NLP? Ja, dat is mijn overtuiging. Ook is de relatie met mijn partner en kinderen sterk verbeterd.
Die is een stuk rustiger geworden.

NLP geeft voor mij handvatten voor mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling.

NLP heeft nu al voor mij qua privé en werk veel opgeleverd.

Dmv de yes-set mijn dochtertje veel sneller naar bed kan brengen op een voor ons beide fijne manier.

De cursus heeft voor mij ook veel positieve effecten in de communicatie naar en met mijn vader.

NLP is voor mij: Op een andere manier kijken, luisteren, denken,  en communiceren. Je krijgt meer begrip voor je eigen gedrag en dat van de ander. Je kunt situaties veranderen door je manier van denken te veranderen. Belangrijk vind ik dat achter elk gedrag een positieve intentie zit. Ook de vooronderstelling ‘ mensen maken de beste keuze die voor hen ter beschikking staat op dat moment’ vind ik heel mooi. Niemand maakt bewust de verkeerde keuze. Hiermee kun je al veel meer begrip opbrengen voor gedrag van de ander (en van jezelf op bepaalde momenten; er bestaat alleen feedback)  Maar het kan ook helpen bij jezelf dingen los te laten. Verder heb ik sterk ervaren dat de kracht  in jezelf zit;  je kunt de situatie niet veranderen, maar je beleving wel.

Ik heb vooral mezelf heel goed leren kennen. Hoe komt het dat een bepaalt probleem er is? Waardoor is het ontstaan? Dit heeft plaats gevonden gedurende de blokken, dus door alle stof heen. Ik vond het vooral mooi om te zien hoe je met tijdlijnen aan de slag kunt gaan, en hier situaties in de toekomst sterker mee te maken, of herinneringen in het verleden op een andere manier  beleven. Ook was het een eye- opener voor mij om me bewust te zijn van mijn eigen model van de wereld.

Ik vind het out-come model een heel mooi model om doelen te behalen en ook te bekijken waardoor doelen bij jezelf gedoemd zijn te mislukken (bv omdat de positieve intentie van de huidige situatie niet wordt meegenomen in de nieuwe situatie).

NLP heeft mijn wereld verruimd. Ik kijk anders naar dingen, minder op een beperkende manier. Niks is eigenlijk goed of fout (achter elk gedrag zit iets positiefs, en is voor dat moment misschien de beste oplossing) maar je moet ook kijken wat op dit moment het beste is, en hoe je dat anders zou kunnen doen. Oud aangeleerd gedrag is nu misschien niet meer van toepassing op de huidige situatie. Je begrijpt gedrag van de ander beter en je wordt hierdoor denk ik milder. Je kunt met woorden (en rapport) in je taal beter aansluiting vinden bij de ander. NLP gaf mij elke keer heel veel energie omdat ik veel nieuwe dingen leerde en anders tegen situaties aan ging kijken.

Wat NLP met mij heeft gedaan, kan ik eigenlijk niet eens in woorden uitdrukken. Het proces is bij mij nog steeds in volle gang en dat zorgt er ook voor dat ik me verward voel in positieve zin. Bewust en steeds vaker onbewust pas ik het toe in mijn leven. De grootste winst is toch wel, dat ik dichter bij mezelf ben gekomen dan dat ik ooit ben geweest en dat maakt me ook wel weer kwetsbaar. Dat laatste vind ik soms best spannend en emotioneel, omdat ik dan ook kanten van mezelf zie, die ik minder leuk vindt. Door dichter bij mezelf te komen heb ik ontdekt, dat ik andere keuzes ga maken. Sabine, Lydian en de assistenten: ontzettend bedankt voor alles wat jullie hebben gedaan om dit allemaal mogelijk te maken! Bedankt voor jullie spiegel, hulp, inspiratie en liefdevolle aanpak. Ik had het niet willen missen!

NLP heeft heel veel los gemaakt in mij wat ik in eerste instantie niet wilde. Ik kwam echt voor het coachen en begeleiden van andere mensen naar deze opleiding. Programmeur zijn was geen probleem maar op de stoel van Subject gaan zitten was eerst erg ongemakkelijk en onveilig.  Toen eenmaal de knop om was en ik doorhad dat je pas een goede begeleider en Coach kunt zijn als je met je zelf in het reine komt ging het ook gemakkelijker. NLP heeft heel erg bijgedragen aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik kan beter vragen stellen, beter luisteren en gesprekken hebben meer inhoud en diepgang. Ondanks dat ik iets heel anders van deze opleiding had verwacht, geloof ik dat ik hier meer van heb geleerd dan ik misschien had geleerd op een gewone opleiding voor coach en begeleider.
De grootste eye-opener voor mij is het onderwerp model van de wereld en herkaderen geweest. Het model van de wereld gebruikte ik eigenlijk altijd al, maar door de training heb ik meer respect gekregen voor andermans model van de wereld. Hierbij is respect misschien niet het juiste woord. Door het onderwerp een naam te geven kan ik nu beter aan mijzelf uitleggen dat anderen soms anders naar gebeurtenissen kijken en dat ze hun keuzes hierop kunnen hebben gebaseerd.
Concreet is NLP voor mij een bewustwordingsproces. Een behoorlijk groot aantal onderwerpen herkende ik direct wanneer we er mee aan de slag gingen, ik wist alleen niet dat ze een naam hadden. Nu ze een naam hebben en er handvatten voor het juiste gebruik zijn gegeven is het toepassen een stuk gemakkelijker.
Ik ben rustiger en meer weloverwogen in mijn communicatie. Ik let beter op wat anderen zeggen en reageer nu op een manier die bij de ander past zonder daarbij mijn eigen ik uit het oog te verliezen.
Filmpje die een cursist heeft gemaakt voor de eindpresentatie. Klik hier.
Sabine, Lydian, bedankt voor jullie inzet, feedback en support. En jullie zijn nog niet van me af, ik ga graag door met de master.
Ik heb mezelf beter leren kennen en ben tot de conclusie gekomen dat ik voor mezelf de lat veel te hoog leg. Alles moet perfect zijn en het is nooit goed genoeg en ik moet vooral zelf de touwtjes in de handen houden. Nu durf ik vaker hulp van anderen te vragen en hoef van mezelf niet meer alles zelf te regelen. Het was wel even wennen maar ik leef nu veel rustiger en kan me meer ontspannen en meer genieten. In mijn werk pas ik NLP ook toe. Ik ga gesprekken anders in door goed te luisteren en heb meer begrip voor het model van de wereld van de ander. De balans tussen werk en privé heb ik voor mezelf hersteld door niet meer 7 dagen per week met werk bezig te zijn. Ook hier heb ik een doel gesteld en het teruggebracht naar 4 dagen. Het afstemmen op de ander en dan communiceren op de manier van vertrouwen en begrip voor elkaar heeft veel indruk op mij gemaakt. Wanneer ik nu in gesprek ben met een ander dan herken ik steeds vaker waar en waarom het eerder niet goed ging.
Ik vind jouw NLP-dagen zeer zinvol en professioneel ingevuld. Jouw spirituele visie ‘met beide benen op de grond’ inspireert mij zeer.
Ik werd vanmorgen heel vroeg wakker en lag na te genieten van de afgelopen 3 dagen. Wat een flow en kracht heerste er om me heen.  En dan hoor ik nadat je mij programmeerde zo’n mooie uitkomst, een baken met oprechtheid en puurheid en voelde daarbij deze boodschap tot in mijn ziel binnenkomen. Eindelijk! Ik voel het. Dus lag ik daar vanmorgen aan te denken, en opeens zag ik mezelf vanaf een afstandje maar ook wel weer heel dichtbij.  Ik zag mezelf een soort jas uittrekken en dit werd vervangen door een beeld waarbij ik door een opening vanuit mijn hoofd kroop,  en mezelf fonkelnieuw naar mijn “afgevallen belemmeringen” zag kijken.   En dit kwam zo binnen bij mij en ik wist zo zeker dat wat ik zag WAAR is. En daar heb ik toch wel kippenvel van.  Ik vond dat ik dit wel even met je moest delen.  Ik ben heel erg dankbaar dat ik de weg naar mezelf gevonden heb en nog veel meer ga ontdekken via de lessen die ik bij jou ontvang.

Agenda

09-09-2017 - € 2.875,00
14-09-2017 - € GRATIS
26-09-2017 - € GRATIS
10-10-2017 - € GRATIS
14-10-2017 - € 2.875,00
02-11-2017 - € 3.850,00
30-11-2017 - € GRATIS