NLP Oefening – uitstelgedrag voorkomen

Heeft u vragen over één van onze diensten of producten?

Neem dan gerust contact met mij op: (06) 53 56 50 87

 

NLP Oefening

Hoe voorkom je uitstelgedrag

Heb je wel eens moeite om aan een taak of klus te beginnen, dat je je er maar er niet toe kunt zetten en je werkzaamheden steeds maar uitstelt totdat het echt niet langer kan? Terwijl je tegelijkertijd weet, dat als je er eenmaal aan begint, dat het helemaal niet zo moeilijk is, dat het best meevalt, dat het heel veel rust en opluchting geeft als je het toch doet? En weet je dat het vaak genoeg ook gebeurt met taken die je eigenlijk best leuk vindt?

Een hele leuke NLP oefening – zie hieronder – om uitstelgedrag te voorkomen is het werken met tijdlijnen. Een tijdlijn geeft weer hoe jij je tijd organiseert, hoe je tijd beleeft. In NLP wordt heel veel gewerkt met tijdlijnen, je kunt hiermee ook heel goed problemen oplossen.

Door onderstaande oefening kun je o.a.

 • Gemakkelijker gemotiveerd raken
 • Jezelf beter managen
 • Je kunt beter organiseren
 • Je taken gemakkelijker en beter plannen
 • Toekomstig resultaat en succes nu ankeren, door gebruik te maken van hulpbronnen uit het heden en verleden
 • Uitstelgedrag voorkomen
 • Gemakkelijker deadlines halen
 • Gemakkelijker je doelen halen

Het GROTE VOORDEEL van uitstelgedrag
Voordat we aan de oefening beginnen wil ik je laten weten, dat uitstelgedrag ook een heel groot voordeel kan zijn, bijvoorbeeld wanneer je wilt stoppen met roken of wilt afvallen of iets anders niet meer wilt doen? Dan zal jouw uitstelgedrag een heel groot voordeel opleveren. Kijk maar en let op wat er dan gebeurt:

LachenLachenLachen

Ik neem nu maar even geen sigaret, daar heb ik nu geen tijd voor

En dat lekkere chocolaatje, dat komt nu niet uit, dat doe ik morgen wel

LachenLachenLachen

De oefening om uitstelgedrag te voorkomen

 1. Stel een doel. Wat wil je bereiken en wanneer?
  Stel jezelf voor hoe het zal zijn als jij je doel hebt bereikt. Wat zie je, wat hoor je en wat voel je, wat doe je als je je doel hebt bereikt, wat voor invloed heeft dit op je omgeving, welke kwaliteiten en talenten zet je in. Maak hiervan een helder en compleet beeld met zoveel mogelijk details. Verander net zo lang onderdelen totdat je helemaal tevreden bent en het plaatje helemaal klopt. Als je dat leuk vindt kun je een poster, moodboard of mindmap maken met elementen die jouw doel visualiseren of je maakt een lijstje waar dit allemaal op staat. Dit hoeft niet, je kunt het ook visualiseren en verbeelden in je hoofd, maar het op de een of andere manier ook opschrijven versterkt het effect.
 2. Deze stap kun je doen en je kunt deze stap visualiseren in je hoofd
  Doen:
  Ga in de ruimte staan, met de poster, moodboard, lijstje in je hand. Dit is het heden, het nu. En stel jezelf de toekomst voor, waar bevindt de toekomst zich in deze ruimte. En ga dan op die plek staan in de toekomst waar en wanneer jij je doel hebt bereikt (en let ook eens op hoever je dan staat vanaf je heden). Leg je papier met je doel op deze plek en loop terug naar het heden en kijk naar je doel.
  Visualiseren:
  Stel jezelf een toekomstlijn voor die loopt vanaf het heden de toekomst in. Jouw toekomstlijn. En markeer in je gedachten de plek op deze toekomstlijn, waar en wanneer jij je doel hebt bereikt. Je kunt ook in gedachten boven je toekomstlijn zweven en de plek markeren waar jij je doel hebt bereikt. Ga dan in gedachten terug naar het heden en kijk naar je doel die in de toekomst ligt.
 3. De volgende stappen kun je zowel ‘doen’ als ‘visualiseren’. Vanuit het heden kun je overwegen om de deadline, de plek waar jij je doel hebt neergelegd dichterbij te halen of verder weg te plaatsen. En voel maar hoe dit voelt. Als het goed voelt, laat je het doel op die plek liggen en anders leg je je doel terug op de oorspronkelijke plek.
 4. Terwijl je op het heden staat en naar je doel kijkt, formuleer je je stappenplan. Wat én wie heb je nodig om je doel te bereiken. En verdeel de tijd tot aan het doel in een aantal stappen, bij voorkeur 3 tot maximaal 7 stappen. En leg deze op je tijdlijn (fysiek met papiertjes die je nummert of als visualisatie). En ga weer terug naar het heden.
 5. Terwijl je naar je doel en je stappenplan kijkt, onderzoek  je per stap of je hulpbronnen uit je verleden kunt gebruiken om deze stap succesvol af te ronden. Visualiseer je verleden, zweef boven je verleden en ontdek 1 of meerdere situatie uit je verleden die behulpzaam zijn bij het halen van je doel. Voel en ervaar de hulpbron(nen) die je tot je beschikking hebt, wees je bewust waar in je lichaam je dit voelt.
 6. Maak als je dat wilt ook contact met een situatie uit je verleden waarin je succes en/of vertrouwen hebt ervaren. Wees je bewust waar in je lichaam je dit voelt.
 7. Als je dit hebt gedaan maak je contact met je heden. En dan stap of zweef je in gedachten naar stap 1 van je stappenplan met de hulpbronnen uit stap 5 en 6 van deze oefening. Laat je hulpbronnen integreren en je eerste stap. En laat gebeuren wat er gebeurd, laat veranderen wat er veranderd. En dan ga je naar de 2e stap van je stappenplan en zo verder t/m je doel.
 8. Ga weer terug naar het heden en kijk eens naar het traject dat je zojuist hebt afgelegd, neem het beeld helemaal in je op en ga aan de slag

 

Heb jij genoeg energie om aan de slag te gaan?

Doe nu de gratis energiechecklist voor meer energie, meer rust en minder stress

Als jij wilt zijn wie je werkelijk bent, je hart wilt volgen, je volle potentieel wilt leven en dit wilt delen met de wereld dan heb je veel energie nodig.

Veel mensen zijn moe en hebben het te druk. Ze leven in de waan van de dag en komen niet toe aan de dingen die echt belangrijk zijn.

Herken je dit?

 • Heb je ook het gevoel dat er nu te weinig balans is tussen werk en privé?
 • Kost je baan je meer energie dan je zou willen?
 • Zou je meer energie willen hebben om te doen wat je écht leukt vindt?
 • Doe je op dit moment te vaak werkzaamheden die je eigenlijk niet meer leuk vindt?
 • Heb je het gevoel dat er meer in je zit?

Hoe zorg je voor meer tijd, meer rust en meer plezier in je leven, zodat je kunt zijn wie je bent en doet wat je écht leuk vindt?

Ben je benieuwd of jij voldoende energie hebt om je volle potentieel te leven?

Of misschien sta je op een kruispunt in je leven en vraag je je af of je wel genoeg energie hebt om je volgende stap te zetten.

Doe dan nu de gratis energiechecklist en ontdek de antwoorden op al deze vragen.

Ja, ik wil de gratis energiechecklist voor meer energie, meer rust en minder stress >>