NLP Oefening Transformeren van een belemmerende overtuiging

1. Neem een belemmerende overtuiging. Je wilt iets maar het lukt niet of je durft het niet, wat houdt je tegen etc. Zoek naar de verborgen overtuiging op identiteitsniveau. Wat moet je geloven (over jezelf) om te zeggen dat…… zoek ook de verborgen voordelen, de positieve intentie. Want deze mag je uiteraard behouden.

2. Formuleer een nieuwe overtuiging, deze moet de voordelen van de oude overtuiging bevatten en nieuwe elementen toevoegen die de persoon zullen ondersteunen om te bereiken wat hij graag wil. Voorwaarden voor de nieuwe overtuiging:
a. Kort en krachtig geformuleerd
b. Positief geformuleerd

3. Leg de plaatsankers neer op de volgende manier:

4. Schrijf de oude overtuiging op een papiertje, eventueel maak je daarbij een tekening, en leg het papiertje met de oude overtuiging op plaatsanker 1.
5. Idem voor de nieuwe overtuiging en leg deze op plaatsanker 2.

6. Ga naar neutraal en zoek naar een situatie waarin je twijfelde aan iets waarvan je het eerder wel geloofde. Ga op plaatsanker 3 staan en associeer je met dit gevoel van twijfel (twijfel die later ook gegrond bleek te zijn!). Noem je oude overtuiging en schud daarbij vertwijfeld met je hoofd en bedenk argumenten om deze oude overtuiging te ontzenuwen.

7. Ga naar neutraal en alles even afschudden. Neem een situatie waarin je het gevoel had helemaal open te staan voor iets nieuws, vol blijde verwachting (wat later ook goed is gekomen, bijv. nieuwe baan o.i.d.) en ga naar plaatsanker 4 en associeer je met dit gevoel.

8. Neem dan het papiertje met je nieuwe overtuiging in de hand en stap weer terug op plaatsanker 4 (openstaan) en laat het gevoel van openstaan weer helemaal tot je doordringen en vindt argumenten die de nieuwe overtuiging interessant en waardevol maken. Laat de nieuwe overtuiging op deze plek achter. En kom naar neutraal.

9. Loop naar je oude overtuiging, pak hem op en loop naar plaatsanker 3 – de twijfel en voel weer  deze twijfel. Loop dan door naar het archief/het museum en leg je overtuiging daar neer. Bedank je oude overtuiging voor alles wat hij voor je heeft gedaan en dat je de positieve intentie wilt behouden, maar de bijbehorende overtuiging heb je nu niet meer nodig. Bedank hem nogmaals en geef hem een mooie plaats in je archief/museum, neem afscheid van je oude overtuiging.

10. Loop naar je nieuwe overtuiging (deze ligt op plaatsanker 4) en voel hoe het nu is, hoe deze nieuwe overtuiging voelt en pak het papiertje met de nieuwe overtuiging op en loop naar de plaats waar al je overtuigingen liggen (plaatsanker 6). Voel wat dit met je doet, beleef en ervaar dit helemaal.

11. Ga naar plaatsanker 7 en overzie vanuit deze positie de ruimte waarin je hebt gewerkt. Herinner je doel/missie en onderzoek in welke mate de nieuwe overtuiging je doel/missie ondersteunt en als er nog iets veranderd moet worden dan doe je dat nu (eventueel kun je de cirkel herhalen). Beslis of je de nieuwe overtuiging helemaal aanvaardt.

12. Als het gevoel goed is, stap je weer op plaatsanker 6 en neem de nieuwe overtuiging op in je hart.

 

Wil jij je niet langer laten leiden door belemmerende overtuigingen en de kracht van bekrachtigende overtuigingen echt ervaren en toepassen in je dagelijks leven?

Dan is mijn jaartraining Op weg naar Jezelf een mooie investering.
De jaartraining is gebaseerd op mijn boek Anders Denken, anders Voelen, anders Doen.

Je kunt hier gratis het eerste hoofdstuk aanvragen.

Lees hier het eerste hoofdstuk

 

 

 

Delen op Social Media
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email