NLP Oefening Tijdlijnen

Heeft u vragen over één van onze diensten of producten?

Neem dan gerust contact met mij op: (06) 53 56 50 87

 

Oefening met tijdlijnen

Doel van de oefening met tijdlijnen:
je houding en gevoel ten opzichte van een situatie uit het verleden veranderen

Wil je meer informatie over tijdlijnen? Klik dan hier.

1. Ongewenst en beperkend gevoel kiezen
Kies een ongewenst en/of beperkend gevoel. Kies een situatie (kort geleden) waarin je dit gevoel hebt ervaren. Herinner je deze situatie helemaal: wat gebeurde er toen, wie of wat waren in deze situatie aanwezig, wat voelde je, welke gedachtes had je, wat zag je om je heen, welke geluiden waren aanwezig? Beleef de situatie helemaal en houd dan het gevoel dat je over deze situatie hebt vast.

2. Teruglopen in de tijd
Ga lekker zitten en sluit je ogen. Maak contact met het vervelende gevoel en pak denkbeeldig een fotoboek van je leven en blader in dit fotoboek, Ga terug in de tijd, alsof ieder jaar een bladzijde uit een plakboek is en dat je de bladzijden terugslaat. Wandel als het ware door je plakboek. Vraag het onbewuste de ervaringen met hetzelfde of vergelijkbare gevoel uit het verleden op te roepen. De herinneringen hoeven geen logisch verband met elkaar te hebben. Maak van elk van deze situaties een denkbeeldige foto. Ga zover mogelijk terug in de tijd. Ga net zolang terug totdat je bij het moment komt waarvan je denkt dat het de eerste keer is dat je dit gevoel hebt ervaren. Vaak is dat in je jeugd maar dat hoeft niet persé.

3. Vind een hulpbron
Neem nu alle foto’s die je in gedachten gemaakt hebt in je hand. Kijk eens naar jezelf op deze foto’s en bekijk de foto van je eerste herinnering nauwkeurig. Wat zie je op deze foto? Wie en wat zijn aanwezig? Wat gebeurde er daar precies? Wat deed je daar? Wat waren je gevoelens en gedachtes? Heb je daar een besluit genomen?
Als je dit goed hebt bekeken, vraag jezelf dan af wat jou had kunnen helpen in deze situatie. Je bent nu volwassen en hebt veel meer levenservaring. Hoe had jouw jongere zelf deze situatie ook kunnen beleven, welke gedachte of welke gemoedstoestand zou het gevoel over deze situatie veranderd kunnen hebben, wat zou je jongere zelf kunnen helpen zich goed te voelen over zichzelf in die situatie? Welk(e) gevoel/gedachte is nodig om deze situatie anders te bekijken en het oude gevoel over deze situatie te transformeren? Je huidige zelf weet nu wat het jongere zelf daar nodig heeft. Wat zou je nu aan je jongere zelf willen zeggen of geven met alle kennis en ervaring die je nu hebt, waardoor je jongere zelf deze situatie anders kan beleven en hier een andere betekenis aan kan geven en hoe zou je jongere zelf zich dan voelen? En wat heb je van deze situatie geleerd? Beleef en doorvoel dit alles, want dit vormt samen de nieuwe hulpbron. Je kunt deze hulpbron als je dat wilt een naam geven.

4. Neem deze hulpbron mee op de tijdlijn
Maak helemaal contact met dit nieuwe gevoel en de nieuwe gedachtes die daarbij horen. En kijk nu met deze blik, met dit gevoel naar je eerste foto. Wat verandert er nu in positieve zin? Let op: het gaat om jouw gevoel over deze situatie, de situatie en de mensen zelf veranderen niet, wel kan je kijk op de situatie en de mensen die erbij zijn, veranderen door dit nieuwe gevoel. Misschien is er meer begrip. Als het helemaal goed voelt, kijk dan naar je andere foto’s. Voel dit nieuwe gevoel en deze nieuwe gedachtes ook bij de andere foto’s. Voel, kijk en ervaar wat deze nieuwe hulpbron voor je doet terwijl je naar alle foto’s kijkt. Wat verandert er voor jezelf? Wat verandert er in je gevoel en hoe veranderen je gedachtes?

5. Test voor de toekomst
Denk nu aan een toekomstige situatie waarin het ongewenste gevoel waar je mee begon zou kunnen optreden. En bekijk deze toekomstige situatie met je nieuwe hulpbron. Hoe is dat nu? Je mag ook de nieuwe situatie met de nieuwe hulpbron fantaseren: hoe zou je nu reageren met de nieuwe hulpbron die je nu tot je beschikking hebt. En beleef deze nieuwe toekomstige situatie helemaal met deze nieuwe hulpbron. Hoe voelt dit?

Gratis videoserie Bewust Communiceren

Hoe anders zou jouw leven eruit zien als jij zonder oordeel, positief en ondersteunend naar jezelf en anderen in het leven zou staan?

Ik heb ik voor jou 10 gratis videolessen gemaakt

De lessen in deze training zijn écht anders dan andere trainingen

Ze gaan over je houding en je manier van denken

Deze 10 lessen zijn gebaseerd op de 10 basisprincipes van NLP en ze helpen jou succesvoller met je communicatie om te gaan en meer compassie te hebben met jezelf en anderen. Ze geven je ruimte en flexibiliteit in je communicatie en gedrag. Ze maken je bewust van jouw communicatie. En je gaat meer bereiken met jouw communicatie naar anderen toe. Je kunt hen gemakkelijker overtuigen van jouw standpunt. Je begrijpt anderen beter en jij kunt je boodschap gemakkelijker overbrengen.

Communiceren doe je niet alleen met de ander, maar ook met jezelf. Dat laatste wordt vaak vergeten. Ga eens na, is dat wat je allemaal tegen jezelf zegt altijd zonder oordeel, positief en ondersteunend? Of is je innerlijke stem kritisch en veroordelend, waardoor je niet altijd je hart volgt en naar je intuïtie luistert?

Deze 10 gratis videolessen zijn bedoeld om te leren onbevooroordeeld waar te nemen. Als jij jezelf en de ander vanuit een ander perspectief ziet ontstaat er écht contact, waardoor je veel meer leeft in het nu en werkelijk accepteert wat er is. Dan ben je vrij om te zijn wie je echt bent, je hart te volgen, je volle potentieel te leven en dit te delen met de wereld. Hoe mooi zou het zijn als iedereen dit zou doen!

Ik train deze 10 basisprincipes al 15 jaar in mijn opleidingen en ik heb ze al aan duizenden mensen geleerd en ze zeggen allemaal dat deze basisprincipes echt een verschil maken in hun leven.

Ja, ik wil de 10 gratis videolessen

 

 

Delen op Social Media
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email