NLP Oefening Associeren en Dissocieren

Heeft u vragen over één van onze diensten of producten?

Neem dan gerust contact met mij op: (06) 53 56 50 87

 

NLP Oefening Associëren en Dissociëren

De kwaliteit van associëren is dat je volledig in het hier en nu een ervaring beleeft (ook al vindt deze ervaring in het verleden of in de toekomst plaats). Dissociëren helpt je juist om je los te maken van een ervaring en deze ervaring meer te beschouwen. Je creëert afstand met betrekking tot de ervaring. Het is belangrijk beide mogelijkheden goed te ontwikkelen. Er zijn momenten dat het fijn is een ervaring volledig in het hier en nu te beleven, bijvoorbeeld als je verliefd bent. En er zijn momenten dat enige afstand nuttig is zoals bij angst, heftige emoties, trauma’s en fobieën. Ook komt er meer informatie in je bewustzijn, een verschillend perspectief, verruimd bewustzijn en referentiekader.

Voel en ervaar het verschil

  1. Neem een vervelende ervaring in gedachten.
  2. We beginnen met associëren: stap eens helemaal in de herinnering en ervaar weer wat je op dat moment ervoer met al je zintuigen, alsof het hier en nu plaatsvindt. Kijk om je heen, luister naar wat je kunt horen, voel je gevoelens van dat moment, ruik de geuren en proef de smaak. Duik in de ervaring, trek het aan als een overjas, dompel je er in onder, spring er in, wikkel jezelf er in, sla het om je heen.
  3. Wat doet dit met je? Hoe voelt deze ervaring?
  4. We gaan nu over tot dissociëren: Zie jezelf op een groot bioscoopscherm. Jij zit in de zaal en kijkt naar de film van jezelf. Je ziet jezelf in deze vervelende ervaring, wat valt je op, hoe ziet de omgeving eruit terwijl je naar het scherm kijkt, wie en wat is er allemaal aanwezig, wat zie je jezelf doen, wat is het effect van jouw gedrag op de omgeving, en terwijl je naar het scherm kijkt wat zijn dan je gevoelens over jezelf in deze film, wat denk je nu over jezelf en over de anderen? Wat valt je nu op wat je eerder is ontgaan?
  5. Wat doet dit met je? Hoe voelt deze ervaring.

De oefening associëren en dissociëren is onderdeel van het herkaderen.

 

Delen op Social Media
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Agenda