Wat is spiritualiteit?

Spiritualiteit is een belangrijk onderdeel in mijn leven. Voor mij is spiritualiteit bewustwording en elke dag opnieuw te kiezen om te leven vanuit je hart en compassie met jezelf te hebben als dat een keer niet lukt. Voor mij is spiritualiteit helemaal niet zweverig. Het wordt zweverig als je er alleen over praat maar het niet echt toepast in je leven. Daarom vind ik het heel belangrijk om spiritualiteit op een praktische manier te integreren in mijn trainingen en coachingstrajecten.

Sinds 2008 heb ik naast mijn persoonlijke groei veel geïnvesteerd in mijn spirituele groei. Het is voor mij de weg van bewustwording. De weg volgen van je hart en je passie volgen. Volledig in je kracht staan. Gebruik maken van en vertrouwen op je innerlijk weten, je intuïtie. En daar is vaak moed voor nodig. Durf jij je hart te volgen of zijn er nog dingen die je tegenhouden, zoals financiële zekerheid of ben je bang dat anderen je niet begrijpen of afwijzen. Mijn training en coachingstrajecten geven je een heel mooi fundament voor persoonlijke én spirituele ontwikkeling. Met mijn eigen ontwikkelde KIBA Methode® help ik je in 5 stappen om meer in je kracht te komen, je blokkades en belemmerende overtuigingen te overwinnen, om weer te vertrouwen op jezelf en je intuïtie, zodat jij je volle potentieel leeft en dit deelt met de wereld.

Mijn trainers zijn o.a. Marianne Williamson, Eckhart Tolle, de Dalai Lama, Don Miguel Ruiz, N.D. Walsch, Louise Hays, Joe Dispenza, Greg Braden en Bruce Lipton. Ik vind het namelijk erg leuk om de verbinding te leggen tussen spiritualiteit en wetenschap.

Uit de combinatie van NLP, spiritualiteit, systemisch werken en mindfulness is de KIBA Methode® en de opleiding Op Weg naar Jezelf ontstaan.

Wat is spirituele groei?

Persoonlijke en spirituele ontwikkeling vindt plaats op 7 niveaus

  1. Fysiek/lichamelijk
  2. Emotioneel
  3. Mentaal
  4. SpiritueelDaarnaast vindt ontwikkeling plaats op
  5. Persoonlijk niveau
  6. Het familie-systeem (zie NLP & Systemisch werk)
  7. Het collectief niveau – dit omvat tevens de andere niveaus
    Vanuit de spiritualiteit omvat het collectieve niveau, het planetaire niveau, het universele niveau, het mulit-universele niveau en uiteindelijk De Bron, Het Veld, de Leegte of De Matrix. Dit niveau overstijgt de dualiteit, dit is het niveau van ongemanifesteerd bewustzijn, het oneindige potentieel en onvoorwaardelijke liefde. Alle niveaus zijn met elkaar verbonden en omvatten elkaar. Dit betekent, dat je dus altijd toegang hebt tot elk niveau!

Ontwikkeling op álle 7 niveaus is nodig om echt in balans te komen. De niveaus 1 t/m 4 en 5 t/m 7 lopen door elkaar heen en overlappen elkaar. Dit betekent dat je een probleem op 7 niveaus kunt tegenkomen en binnen die niveaus zitten weer allemaal lagen. Daarom denk je soms dat een probleem is opgelost, maar komt hetzelfde probleem na een tijdje toch weer terug. Je kan dan denken dat je niets hebt geleerd of je niet hebt ontwikkeld. Dat is niet zo. Je hebt wel degelijk een laag of niveau van je probleem opgelost. Het probleem is dan ook niet precies hetzelfde, je komt het alleen tegen op een ander niveau of in een andere laag.

Sommige mensen vinden spiritualiteit zweverig. Hoe komt dat?

Spiritualiteit is niet hetzelfde als new age
Dat komt mede onder invloed van de flower power in de jaren ’60 en de new age bewegingen. Love en Peace waren de sleutelwoorden. En natuurlijk zijn dit hele belangrijke items. Alleen betekent LIEFDE niet alleen maar lief-zijn. Als je zelf ouder bent van een kind dan weet je dat. Je houdt van je kind, maar als een kind stout doet kun je wel boos worden. Dat betekent niet dat je niet meer van je kind houdt. Het is juist belangrijk om grenzen te stellen, om je kind normen en waarden te leren. Daarbij is er een groot verschil tussen autoriteit en autoritair.

Geen balans in de eerste 4 ontwikkelniveaus
Ook gebeurt het regelmatig dat mensen alleen maar aandacht besteden aan hun geestelijke ofwel spirituele groei en weinig of geen aandacht geven aan de andere gebieden. Je kunt nl. elk gebied op zichzelf heel goed ontwikkelen. En als je heel veel aandacht geeft aan je spirituele ofwel geestelijke ontwikkeling en de andere gebieden laat liggen, dan krijg je mensen die zweverig zijn, dan is het niet gegrond, dan kunnen ze zich laten leiden door het ego of goeroe-gedrag vertonen. Als je niet ook je fysieke, mentale en emotionele kant ontwikkelt ben je niet balans en word je zweverig en ben je vaak niet meer congruent. Dit doet niets af aan hun spirituele kwaliteiten, zoals bijvoorbeeld chanellen, mediumschap of healingkwaliteiten. Maar omdat ze niet in balans zijn kan dit vroeg of laat ontsporen in gedrag wat je niet zou verwachten. Door je op alle niveaus goed te ontwikkelen ontstaat waarlijk meesterschap. Lees hier wat een waarlijk meester is.

Eerst zien dan geloven
Daarnaast leven we sinds Newton vooral in een tijd waarbij het wetenschappelijk motto is: eerst zien en dan geloven. En dat is natuurlijk voor de helft waar. Het gaat echter niet altijd op. Het kan niet betekenen dat alles wat je niet ziet niet waar is. Want er zijn veel dingen die we dagelijks gebruiken, die we niet zien maar die wel waar zijn. Zoals bijvoorbeeld het gebruik van WIFI, mobiele telefoon, tv, radio, electriciteit. De apparaten zien we wel, maar de rest niet en toch werkt het en vinden we dit heel normaal om dit te gebruiken. En wat dacht je van je gedachten? Onze gedachten kunnen we niet zien en niet vastpakken en toch geloven we meestal wel onze eigen gedachten, zonder deze te toetsen aan de feiten. Vanuit de kwantumfysica is bewezen dat alles trilling is, alles is energie. Zelfs voorwerpen die vaste materie lijken aan de buitenkant, zoals een tafel, stoel of steen zijn van binnen moleculen, atomen, protonen etc. in beweging. Ook gedachten, woorden en emoties hebben een trillingsfrequentie die invloed heeft op ons en onze omgeving. Dat blijkt o.a. uit onderzoeken van Emoto, Rupert Sheldrake, Bruce Lipton, Heartmath Benelux en Lynn McTaggart. En met deze wetenschap kun je leren effectiever te functioneren, gebruik maken van gedachtekracht, en we kunnen leren om ratio en gevoel weer in balans te brengen.

Lees hier meer over:

Spiritualiteit in de dagelijkse praktijk

Spiritueel ondernemerschap met leuke anekdote

Het aquariustijdperk en de nieuwe tijd na 21-12-2012

Wat is meesterschap?

Wat is intuïtie?

Nieuwsgierig naar meer?

Dan is mijn jaartraining Op weg naar Jezelf een mooie investering.
De jaartraining is gebaseerd op mijn boek Anders Denken, anders Voelen, anders Doen.

Je kunt hier gratis het eerste hoofdstuk aanvragen.

Lees hier het eerste hoofdstuk

 

Delen op Social Media
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email