Een nieuwe vorm van timemanagement:
ZIJN – DOEN – HEBBEN

Vaak proberen mensen hun leven achterstevoren te leven:
ze proberen meer dingen of
meer geld te hebben,
om meer te kunnen doen wat ze willen, zodat ze gelukkiger zouden zijn.
Het werkt eigenlijk net andersom.
Je moet eerst zijn wie je werkelijk bent, vervolgens doen wat je moet doen,
om te hebben wat je wilt.”

Margaret Young

Leven volgens het principe ZIJN – DOEN – HEBBEN:
hét alternatief voor timemanagement

3 vragen staan centraal:

Als je meer rust in je leven wilt creëren en de tijd die je beschikbaar hebt beter wilt benutten dan is het belangrijk om de volgende 3 vragen te beantwoorden:

 1. Wat zijn de 5 tot 7 belangrijkste waarden in mijn leven? Deze kun je onderverdelen naar werk en privé. Wat helpt is om jezelf de volgende vragen te stellen:
  – Van wie hou ik?
  – Waar hou ik van?
  – Wat maakt me blij?
  – Wat geeft me kracht?
  – Wat maakt me enthousiast en creatief?
 2. Hoe vervullen de doelen die ik nu nastreef deze 5 tot 7 belangrijke waarden, leveren de doelen die ik nu nastreef deze waarden op, zorgen mijn doelen voor de invulling of vervulling van mijn 5 tot 7 belangrijkste waarden? Welke doelen ga ik stellen, zodat ik deze 5 tot 7 belangrijke waarden ga vervullen.
 3. Wat ga ik doen om de belangrijke waarden in mijn leven te realiseren? Welke talenten en kwaliteiten heb ik die ik daarvoor kan inzetten? En welke van deze talenten en kwaliteiten geven mij de meeste energie en plezier?

Meer tijd voor de dingen die echt belangrijk zijn

Als je je tijd wilt indelen kun je steeds naar de bovenstaande 3 vragen en antwoorden kijken. Alle activiteiten die geen bijdrage leveren aan bovenstaande 3 vragen kun je van je lijst schrappen of ten minste een lagere prioriteit geven. Als rust voor jou belangrijk is, kies dan minstens 1 activiteit of 1 doel in de week die jou rust geeft. Als je graag tijd wilt doorbrengen met je familie en kinderen en van ze wilt genieten, zorg dan dat dit bij je 5 tot 7 belangrijke waarden in het leven komt te staan. Je steeds afvragen of een doel of activiteit bijdraagt aan je belangrijkste waarden brengt meer rust in je leven. Je krijgt een rijker leven omdat de dingen die je doet, bijdragen aan wat voor jou belangrijk is. En de tijd die je hebt, besteed je aan de dingen die belangrijk voor je zijn. Zo creëer je meer tijd en meer rust.

Gemakkelijker keuzes maken

Je kunt op basis van deze belangrijkste waarden ook gemakkelijker keuzes maken. Want je kunt de lijst met belangrijke waarden zo lang maken als je wilt. Waarschijnlijk zijn er wel 25 of misschien wel meer dan 30 waarden die voor jou belangrijk zijn. Om deze waarden te prioriteren kun je een waardenhiërarchie maken. Je schrijft alle belangrijke waarden op en je rangschikt deze vervolgens naar belangrijkheid. Als je niet helemaal zeker weet wat voor jou écht belangrijk is dan kun je de volgende techniek toepassen. Stel je moet kiezen tussen de waarden ‘vrijheid’ en ‘plezier/genieten’. Dan vraag je aan je zelf:

Stel er is wel plezier/genieten maar geen vrijheid
óf
Stel er is wel vrijheid maar geen plezier/genieten

Waar zou je dan voor kiezen, wat is dan net iets belangrijker?

Belangrijk bij deze vraag is om even naar binnen te gaan en echt te voelen welke waarde voor jou het belangrijkste is. En zo kom je altijd tot een lijst waarvan 7 waarden écht het belangrijkste voor jou zijn. Dus als je het gevoel hebt overal te weinig tijd voor te hebben en weinig rust ervaart dan kun je je keuzes maken op basis van je top 7-waarden. En natuurlijk zijn de waarden 8 t/m 10 ook belangrijk voor je, maar als je moet kiezen waar je je tijd aan besteedt kun je toch beter kiezen voor het vervullen van de 7 belangrijkste waarden en kun je de doelen die waarde 8 t/m 10 vervullen een lagere prioriteit geven.

Wat houd je nog tegen?

Een interessante vraag is, als al dit bovenstaande niet lukt: wat houd je tegen? Welke overtuigingen en andere normen en waarden zitten jou in de weg om op deze manier doelen te stellen, prioriteiten te stellen en keuzes te maken. De antwoorden op deze vragen betekenen vaak zelfonderzoek en zelfreflectie en de uitdaging durven aangaan om oude overtuigingen los te laten.

Om te leven volgens ZIJN-DOEN-HEBBEN is het belangrijk om proactief en assertief te zijn. Want vaak zetten prioriteiten van anderen je onder druk. Om ‘ja’ te zeggen tegen belangrijke dingen moet je leren ‘nee’ te zeggen tegen andere bezigheden die wellicht dringend zijn maar voor jou minder belangrijk. Je hebt de moed nodig om vriendelijk en zonder smoesjes ‘nee’ te zeggen tegen andere dingen. En dat leer je door binnen in jou een nog groter ‘ja’ te laten klinken, ja tegen de belangrijke waarden in jouw leven. Vergeet niet dat je altijd ergens ‘nee’ tegen zegt, is het niet tegen de onmiskenbaar dringende kwesties in je leven, dan is het wel tegen belangrijke, meer fundamentele zaken die er voor jou toe doen. Zelfs als datgene wat dringend is ook goed is, kan dat je weerhouden van wat het beste of het belangrijkste voor jou is. Het kan je weerhouden van je unieke bijdrage. Je zegt dagelijks meerdere malen ‘ja’ of ‘nee’. Met een centrum van de juiste waarden en je persoonlijke passie ben je in staat om een dergelijke beslissing effectief te nemen. Een belangrijk hulpmiddel hiervoor is ook je intuïtie te versterken. Lees hier meer over intuïtie.

Je kunt jezelf de volgende vraag voorleggen: Wat zou je jezelf het meest moeten verwijten:
1) Je onvermogen om te prioriteren
2) Je onvermogen om je omstandigheden te organiseren in overeenstemming met je prioriteiten
3) Je gebrek aan discipline om ze uit te voeren
De meeste mensen verwijten zichzelf gebrek aan discipline. Maar dat is meestal niet het geval. Het basisprobleem is dat je niet genoeg doordrongen bent van je eigen prioriteiten, je eigen waarden, wat jij belangrijk vind in je leven en je werk.

Kijk hier naar inspirerend filmpje gebaseerd op de Big Rocks van Stephen Covey:

 

Ken je je Big Rocks?
Leef jij jouw Big Rocks?
Ken je je missie en passie?
Volg jij je hart?

Als het antwoord hierop nee of nog niet is, dan is mijn online training in 1 dag weten wat je wilt een mooie investering in jezelf.

Ontdek hier meer

 

 

 

Delen op Social Media
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email